De Fontein werkt aan een betere en duurzame wereld
Op 2 oktober is Kindcentrum de Fontein in Warnsveld gestart met het project Duurzaamheid. Voor de aftrap zijn kinderen van De Fontein de buurt in gegaan om afval te verzamelen. Met prikkers en een zak is afval verzameld en is de buurt schoongemaakt. Het afval is vervolgens in een vuilniswagen van de gemeente gestort en de kinderen konden in de vuilniswagen kijken en ze kregen uitleg over de werking. Het project duurt tot en met 16 november. Dan adopteert Kindcentrum De Fontein ook officieel een van de 17 klimaatdoelen: Verantwoorde consumptie en productie.
Kindcentrum De Fontein uit Warnsveld gaat in de maanden oktober en november bezig met het thema ‘duurzaamheid’. Elke groep kiest een onderwerp om mee aan de slag te gaan. De onderbouw gaat onder andere een ‘duurzame’ knikkerbaan bouwen van afval . Hierbij krijgen ze ondersteuning van Tessa Hoevers. Zij is een vakdocent kunst die hen helpt het afval te hergebruiken voor de knikkerbaan. Ook gaat zij een groep begeleiden bij het ontwerpen en hergebruiken van oude kleding. De midden- en bovenbouw gaan zich bezighouden met duurzaam voedsel en de energietransitie. Op deze manier leren de kinderen van Kindcentrum de Fontein nadenken over een duurzamere samenleving.
Samenwerking
Voor het duurzaamheidsproject is de samenwerking aangegaan met de Muzehof. De Muzehof is het expertisecentrum op het gebied van cultuureducatie en -participatie in de regio Zutphen en Lochem. Zij helpen het team van De Fontein bij het zoeken naar activiteiten die het thema nog betekenisvoller maken. Zo zijn kunstenaars ingeschakeld om de kinderen te begeleiden in het hergebruiken van afval en worden workshops georganiseerd voor het maken van kleding. Elke week gaan de leerlingen met het thema aan de slag.
Leervragen
Vanuit het leerprincipe van de Fontein ‘Thinking for Learning’, waarbij de nadruk ligt op het ‘leren denken’, wordt er eerst op verschillende manieren kennis over een onderwerp opgedaan. Kinderen worden geprikkeld om op onderzoek te gaan over wat ze willen leren. Tijdens het project wordt antwoord gezocht op diverse leervragen die de kinderen bij het thema duurzaamheid hebben.
De Fontein adopteert duurzaam doel
De afsluiting van het project is op 16 november. Ouders, omwonenden en educatieve partners worden uitgenodigd om de verschillende presentaties van de kinderen te bekijken. Er wordt een modeshow georganiseerd en er is een restaurant met duurzaam geproduceerd voedsel. Op 16 november adopteert Kindcentrum De Fontein officieel Global Goal 12 ‘Verantwoorde consumptie en productie’. Dit is een van de 17 Global Goals (duurzame doelen red.) die gemaakt zijn om een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen. Stichting Archipel Onderwijs & Kinderopvang, de onderwijsorganisatie waar de Fontein bij hoort, stimuleert haar scholen en kindcentra om steeds duurzamer te gaan werken.
Over de Sustainable Development Goals
De Sustainable Development Goals zijn ontwikkeld om tegen 2030 een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen. Iedereen heeft een rol bij het bereiken ervan. De in totaal 17 doelen moeten bijdragen om in 2030 een duurzame wereld voor iedereen te bereiken, waarin niemand wordt buitengesloten. In 2015 hebben alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) de Sustainable Development Goals aangenomen. De doelen gelden voor alle landen en voor alle mensen.
Meer weten over dit project?
Neem contact op met Joris Luesink, directeur kindcentrum de Fontein (